Tijdens een zwangerschap verandert er van alles in je hele lichaam. Waar moet je allemaal rekening mee houden?

  1. Stemmingswisselingen en misselijkheid

Van huilend in de zetel zitten en dan moeten lachen om niets: stemmingswisselingen zijn normaal tijdens de zwangerschap en worden veroorzaakt door de toename van het hormoon oestrogeen. Oestrogeen zorgt ook voor andere kwaaltjes, zoals misselijkheid, pijnlijke borsten en vermoeidheid.

 

  1. Snellere hartslag en benauwdheid

Tijdens de zwangerschap worden er extra rode bloedcellen aangemaakt. Er stroomt ongeveer 1 liter extra bloed door je lichaam, waardoor je hart harder moet werken. Kortademig zijn na inspanning, zoals traplopen, komt ook veel voor.

 

Probeer te slapen en te liggen op je zij, niet op je rug. Zeker in de laatste maanden kan je baarmoeder bij rugligging de vena cava (onderste holle ader) dichtdrukken, waardoor het bloed minder makkelijk kan passeren. Je bloeddruk zal dalen en je kan last krijgen van hartkloppingen en kortademigheid.

 

  1. Grotere schoenmaat

Er is een kans dat je na de zwangerschap je oude schoenen niet meer past. Door het extra gewicht en meer flexibiliteit in de gewrichten kan de hoogte van het voetgewelf afnemen. Daarom sta je platter op je voeten, en kunnen ze langer en/of breder worden.

  1. Beter reukvermogen
    Je reukvermogen verscherpt tijdens de zwangerschap, vooral in het eerste trimester. Niet zo fijn als geuren je misselijk maken. Dit wordt ook veroorzaakt door het hormoon oestrogeen.

 

 

  1. Geheugenproblemen

Veel zwangere vrouwen ervaren dat hun geheugen minder goed werkt. Je sleutels op de gekste plaatsen neerleggen of onderweg naar de keuken al vergeten wat je er ging doen. Sommigen spreken over dit verschijnsel als ‘zwangerschapsdementie’. Voldoende wetenschappelijk bewijs hiervoor is er nog niet, maar er zijn aanwijzingen dat dit tijdelijk geheugenverlies komt door het hormoon progesteron, dat een rol speelt bij onder meer de groei van je baarmoeder. De ‘bijwerking’ van dit hormoon is dat het je hersenen tijdelijk zou aantasten.

 

  1. Soepelere gewrichten

 

Tijdens de zwangerschap worden je gewrichten soepeler. Dit voel je vooral in je bekken, je kan last krijgen van zogenaamde ‘bandenpijn’. Het hormoon relaxine zorgt voor deze versoepeling, zodat je lichaam klaar is voor de bevalling.

.

  1. Snellere stofwisseling

De stofwisseling (het metabolisme) is het proces van aanvoer van bouwstoffen en afvoer van afvalstoffen, met het produceren van energie als doel. Je stofwisseling is vooral tijdens het tweede en derde trimester van je zwangerschap verhoogd. Als je borstvoeding geeft, dan is je energiebehoefte zelfs verhoogd met 33 procent.