Een goede verzorging van je intieme zone is belangrijk. Uit onderzoek blijkt echter dat we nog altijd te weinig weten over de vagina en de werking van het vaginale microbioom. Dit leidt tot taboes en schaamte, die nochtans nergens voor nodig zijn. De kern van het vrouwelijke wezen zou voor niemand nog geheimen mogen hebben.

 

Wat is een goede intieme hygiëne?
Er bestaan nogal wat misverstanden over hoe je je intieme zone best verzorgt. Een gezonde vagina is zelfreinigend. Afscheiding of ‘witverlies’ is perfect normaal. Dit kan soms licht van kleur en geur veranderen, afhankelijk van het moment van je cyclus.

Elke vagina heeft een zachte geur, die voor iedere vrouw anders is. Het is absoluut afgeraden om overvloedig te spoelen met water, intieme deodorant te gebruiken of een vaginale douche te nemen met speciale producten. Deze praktijken kunnen schadelijk zijn voor je vaginale flora. Resultaat: méér problemen, irritaties en infecties. Laat je vagina dus met rust en reinig deze niet van binnen. Wassen met lauw water is voldoende. Gebruik ook geen washandjes, hier hopen bacteriën zich makkelijk op.

Voor de vulva (de buitenzone) kan je een aangepast middel gebruiken voor een dagelijkse reiniging. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 54% van de vrouwen gewone douchegel gebruikt voor hun intieme zone*. Het probleem met douchegels en zepen is dat de pH-waarde (zuurtegraad) niet is aangepast aan de pH-waarde van je vagina. Vergelijk het met je haren wassen: dat doe je ook met shampoo. Je intieme zone heeft nood aan een product dat zachtaardig is en de hoge zuurtegraad niet verstoort.

Speciaal aangepaste producten vind je in de apotheek of parafarmacie. De merken die je alleen bij de drogist en/of in de supermarkt vindt, zijn vaak te agressief voor een dagelijkse verzorging of bevatten bestanddelen die niet goed zijn voor je vaginale flora.

 

Wat te doen bij een vaginale schimmelinfectie en andere ongemakken?
Jeuk, een branderig gevoel en abnormaal witverlies. Een vaginale schimmelinfectie is allesbehalve een pretje. Veel vrouwen durven hier niet openlijk over te praten, waardoor het lijkt alsof deze intieme problemen niet vaak voorkomen. Integendeel: onderzoek toont aan dat 3 op de 4 vrouwen minstens één keer in hun leven met een vaginale infectie te maken krijgt**.

 

Tips om je vagina in topconditie te houden

 • Draag katoenen ondergoed: synthetische stoffen laten de vagina niet goed ademen, waardoor er meer kans is op overtollige schimmelgroei. Ook wordt er van nature veel talg geproduceerd en vocht vastgehouden in je intieme zone, waardoor er makkelijk wrijvingen en irritaties kunnen ontstaan.
 • Slaap ’s nachts zonder ondergoed en vermijd te strakke broeken.
 • Wat met ontharen? Waxen geeft risico op ingegroeide haren en een scheermesje kan kleine wondjes veroorzaken die kunnen infecteren. Zorg altijd voor een schoon, scherp mesje en scheer je onder de douche. Een andere optie is ontharing door lasertherapie, waar je deze nadelen niet hebt. De ontharing is dan wel definitief.
 • Draag zorg voor je bekkenbodemspieren door bijvoorbeeld tijdens het urineren je plas een paar seconden in te houden. Sterke bekkenbodemspieren voorkomen incontinentie en geven soms intensere orgasmes.
 • Ga op tijd naar je huisdokter of de gynaecoloog voor een uitstrijkje. Vanaf je 30e wordt dit elke 3 jaar aangeraden. Het kan ook zijn dat je gynaecoloog of huisdokter je jaarlijks wil zien. Merk je een sterke verandering in de kleur of geur van je vaginale vocht, ga dan naar de dokter, zonder gêne. Vervelende verschijnselen zijn absoluut geen uitzondering. Met de juiste diagnose en medicatie is het wellicht zo opgelost.

 

De juiste verzorging, ook in de menopauze
Vrouwen in de menopauze krijgen geen eisprong meer. De menstruatie stopt en de aanmaak van oestrogeen daalt aanzienlijk. Dit kan leiden tot opvliegers, slapeloosheid, blaasontstekingen en gewichtstoename, maar ook vaginale droogte en meer kans op infecties.

De huid van de vagina en vulva verandert en wordt dunner. Een aangepaste verzorging met hydraterende bestanddelen kan helpen om ongemakken tegen te gaan.

 

Checklist product intieme hygiëne

 • Het product wordt aangeraden/voorgeschreven door je gynaecoloog of arts
 • Het product is bij de apotheek en/of parafarmacie te koop
 • Het is aangepast aan de pH-waarde van je intieme zone
 • Het bevat geen zeep
 • Het bevat hydraterende en verzorgende bestanddelen van natuurlijke oorsprong
 • Het is getest onder medisch toezicht

 

Bronnen :

*Listen voor Biocodex, U & A Intieme hygiëne, 1000 vrouwen, oktober 2020

**https://www.gezondheidsnet.nl/vaginale-klachten/voorkom-een-vaginale-schimmelinfectie

https://www.gezondheidsnet.nl/vaginale-klachten/voorkom-een-vaginale-schimmelinfectie

https://www.hln.be/seks-en-relaties/vrouwen-komen-nog-altijd-minder-vaak-klaar-dan-mannen-tips-van-experts-om-de-orgasmekloof-te-overbruggen~a0c90221/

Marktonderzoek Listen voor Biocodex, U & A Intieme hygiëne, 1000 vrouwen, oktober 2020


Bijbehorend advies