Van gezonde voeding tot lichaamsbeweging: alle gewoontes die goed zijn voor onze gezondheid, zijn automatisch ook goed voor je vagina. En omgekeerd. Wat zijn de zaken om te doen en te laten? 


Verzorging
  1. Gebruik geen vaginale douches

De vagina is een perfect zelfreinigend orgaan. Ze houdt de pH-waarde en de vaginale flora zelf in balans. Overvloedig spoelen of vaginale douches gebruiken verstoort deze balans, waardoor je meer risico loopt op infecties en aandoeningen. Deze praktijk is dus niet alleen onnodig, maar ronduit schadelijk.

Gebruik geen zeep voor het wassen van de vulva, maar een natuurlijk product dat niet alleen de natuurlijke pH-waarde, maar ook de vaginale flora respecteert en ondersteunt.

 

  1. Let op met ontharen

De Brazilian wax, waarbij de venusheuvel en grote schaamlippen (bijna) volledig onthaard worden, is populair, maar erg verstandig is dit niet. Schaamhaar heeft een belangrijke functie. Het beschermt je tegen bacteriën, wrijving en zweet. Een volledig onthaarde vulva is gevoeliger voor irritaties en jeuk. En wat te denken van ingegroeide haartjes en wondjes tijdens het ontharen?

Een nette trimbeurt en het ontharen van de bikinilijn is natuurlijk prima. Kies wel voor een scherp, schoon mesje en scheer je onder de douche. Dit verkleint de kans op wondjes. Kies voor een hypoallergeen en natuurlijk scheerschuim.

 

  1. Glijmiddel? Let op de ingrediënten

Glijmiddel kan een fijne toevoeging zijn aan je seksleven. Beide partners kunnen erdoor geprikkeld worden. Let, bij de keuze van een glijmiddel, wel op of de volgende ingrediënten niet in de tube zitten:

-Glycerine. Dit wordt gebruikt om het glijmiddel vochtig te houden, maar kan ook zorgen voor bacteriële overgroei in de vagina.

-Petroleumproducten. Deze zijn een aanslag op je natuurlijke pH.

Let verder ook op met:

-parabenen

-parfums

-onnatuurlijke oliën

-kleurstoffen

“Kies voor katoenen ondergoed en… slaap ‘s nachts zonder”

4. Ga altijd naar het toilet na seks

Plassen na seks helpt om blaasontstekingen te voorkomen.

 

  1. Train je bekkenbodemspieren

Met ouder worden en na een bevalling verliezen je bekkenbodemspieren aan kracht. Train ze door middel van de zogeheten Kegel-oefeningen. Je kan ze tussendoor doen of bijvoorbeeld voor het slapengaan. Een sterke bekkenbodem voorkomt verzakking van je baarmoeder en blaas.

Zorg daarnaast voor voldoende lichaamsbeweging. Doe je geen sport? Maak dan elke dag een stevige wandeling van minstens een half uur. Neem de trap en gebruik voor kleine verplaatsingen niet de auto maar de fiets of wandel. Dit zal ook een positief effect hebben op je gewicht. Een te hoog BMI kan namelijk ook druk zetten op je bekkenbodem, waardoor deze sneller zal verslappen.

 

  1. Draag katoenen ondergoed

Synthetisch ondergoed laat geen lucht door en kan daardoor erg gaan broeien, wat bacteriële overgroei en schimmelinfecties kan veroorzaken. Katoenen ondergoed is luchtdoorlatend en vochtafvoerend. Je ondergoed snel wisselen na het sporten of tijdig je badpak uittrekken kan ook helpen om problemen te voorkomen.

 

  1. En.. slaap zonder ondergoed

Je onderbroek ‘s nachts uitlaten helpt je vagina om te ademen. En dit kan weer een hoop ongemakken voorkomen.

 

Voeding

Een gezond en uitgebalanceerd voedingspatroon, met veel fruit, groenten en vezels helpt je om je lichaam en dus ook je vagina gezond te houden. Omgekeerd kan een weinig veelzijdig eetpatroon met veel suikers, snelle koolhydraten en weinig vezels, juist voor meer problemen zorgen. Te veel suiker zorgt voor schimmelgroei.

 

Een gezonde vaginale flora hangt nauw samen met een gezonde darmflora, ook wel microbioom genoemd. Voeding die goed is voor je darmen, is dus ook goed voor je vagina. Een gezond microbioom waarschuwt de ‘goede’ bacteriën in andere slijmvliezen wanneer er sprake is van indringers.

 

In je darmen huist een heel ecosysteem aan bacteriën die in het beste geval in evenwicht met elkaar leven. De ‘goede’ bacteriën dragen bij aan een goede werking van je spijsvertering, je energielevels en in het algemeen, je welzijn. Als het evenwicht echter verstoord wordt, kunnen ‘slechte’ bacteriën de overhand nemen met allerlei problemen tot gevolg.

 

Prebiotica

Tijd dus om die goede bacteriën van voeding te voorzien. En dat doe je met prebiotische voedingsmiddelen. Prebiotica zijn voedingsstoffen die de groei en activiteit van gunstige bacteriën in de darmen stimuleren.

 

Deze voedingsstoffen vind je bijvoorbeeld in:

-knolselder

-zoete bataat

-aardperen

-knoflook

-ajuinen

-prei

-asperges

-bananen

-haver

-appel

-cacao (70% pure chocolade)

-lijnzaad

-pompoen

-zuurkool

-vette vis en zeewier.

 

Probiotica

Naast prebiotica heb je ook probiotica, levende micro-organismen die aan voeding zijn toegevoegd of in voedingssupplementen zitten. Ze verbeteren en/of herstellen het evenwicht in je darmen. Je neemt probiotica dus best bij een verstoorde darmflora, of om deze verstoring (bijvoorbeeld bij antibioticagebruik) te voorkomen. Probiotica wordt als voedingssupplement genomen, of zit in producten

als natuurlijke yoghurt en gefermenteerde producten zoals zuurkool, kefir en kombucha.

 

An apple a day…

Ook appels zijn goed voor je vaginale gezondheid. Zo blijkt uit onderzoek dat de vagina van vrouwen die elke dag een appel eten, vochtiger is. Appels bevatten namelijk iets wat het vrouwelijk hormoon estradiol nabootst. De vruchten bevatten ook polyfenolen die de doorbloeding in het vaginale weefsel stimuleren.

 

Overigens zijn ook verse groente- en fruitsappen goed voor je vaginale flora (met name tomaat, grapefruit en citroen). Veel groente en fruit – en noten en zaden trouwens ook – bevatten vitamine E. Dit kan helpen bij vaginale droogheid en tegen menstruatiekrampen.

 

Bronnen:

https://www.gezondheidsnet.nl/vaginale-klachten/voeding-en-je-vagina

https://www.healthline.com/health/8-vagina-health-tips#1.-Dont-douche

https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/prebiotica.aspx